Дуліби:

понеділок, 14 листопада 2016 р.

З іменем Маркіяна навіки

Упродовж листопада у навчально-виховному комплексі «Середня загальноосвітня школа-гімназія» ім. М. Шашкевича с. Дуліби Стрийського району проходить місячник памʼяті Маркіяна Шашкевича.
Заплановано ряд виховних заходів: години національно-духовної просвіти «Шашкевичеве слово мудре і глибинне», екскурсії у шкільний музей М.Шашкевича; конкурс малюнків для учнів 5-7 класів, тематичні уроки української літератури у 5-11 класах «Великий Будитель», у кожному класному приміщенні оформлено стенд «Крізь два століття Маркіян прийшов до власного народу».
Для учнів 1-11 класів проведено загальношкільний виховний захід «З іменем Маркіяна навіки». Уся шкільна родина вшанувала памʼять Шашкевича під час панахиди біля памʼятної дошки, яку відслужили отець Ігор   Задерецький – адміністратор церкви с. Дуліби та отець Зеновій Федькович – парох с. Грабовець. У своєму слові отець наголосив присутнім про величну постать Маркіяна Шашкевича як священика, його перші проповіді українською мовою.
Велично, патріотично, щиро звучали слова ведучих-одинадцятикласників Чорнобай Софії і Горбунова Дмитра:
«Руська мати нас родила,
Руська мати нас повила.
Руська мати нас любила:
Чому ж мова єй не мила?
Чом ся нев встидати маєм,
Чом чужую полюбляєм?..»
З уст кращих читців школи-гімназії: Гнатів Олени, Кухтій Діани, Вовщук Роксолани, Кухтія Володимира, Михайлишина Володимира, Юрків Ангеліни, Гладій Дарини, Мазур Марії, Торбʼяк Ірини, Ігнатової Анни прозвучали вірші Маркіяна та про нього. Ансамбль «Едельвейс» виконав «Явір на зрубі лежить», гімн-пісню школи-гімназії. Своїм співом чарували солісти-вокалісти: Марія Мазур, Марія Данильців, Софія Саварин.

Традиційне вітальне слово директора Кушпір С.В. У своєму виступі вона привітала усіх з Днем школи; присутню на святі учителя української мови та літератури з Луганщини п. Юлію Акименко. Висловила сподівання, що Шашкевичів дух, який витає над НВК, буде продовжувати допомагати усім, хто вчиться і вчить, звершувати все нові й нові справи.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.