Дуліби:

четвер, 19 жовтня 2023 р.

Стежками слави Української повстанської армії

        18 жовтня 2023 року учні 8 та10 класів НВК у рамках роботи туристичного гуртка  під керівництвом Найчука С.С., та Срулевич А.Ю. продовжили мандрувати відомими історичними місцями Сколівських Бескид.

        Усі шляхи в гори ведуть через місто Сколе. Місто, чия історія просякнута переказами про подвиги українських захисників часів княжої доби, козаччини та другої світової війни. Попри Павлів потік, второваною стежкою через смерокові та букові ліси, по кам’янистих виступах національного природнього парку «Сколівські Бескиди», молоді краєзнавці прямували до місця однієї з найвдаліших битв Української повстанської армії проти німецько-угорських військ. Гора Лопата не дуже примітна серед туристичних маршрутів Стрийщини - вершина частково вкрита лісом, що  зменшує оглядовість, а підйом є досить стрімким та складним. Проте учнівська допитливість та бажання мандрувати допомогли здолати її. Дорогою учні мали змогу послухати історію бою куреня «Скажені» під проводом Василя Андрусяка (Різуна), які у переважаючій меншості, 600 проти 16000 вояків, змогли зупинити наступ німецько-угорської армії, обговорювали планування та організацію мережі  криївок, в яких вдало переховувалися українські повстанці, пригадали й часи ґаздування в Карпатах опришків на чолі з Іваном Довбушем.

        На вершині школярі оглянули панораму карпатських вершин та долини річки Стрий, зробили пам’ятні фото, віддали шану подвигам українських захисників минулого та сьогодення молитвою і хвилиною мовчання.  

        Шляхом додому уже традиційно було сплановано наступні маршрути учасників туристичного гуртка.

        Дякуємо відділу освіти, молоді, спорту, культури і туризму  Грабовецько-Дулібівської  сільської  ради за надану можливість мандрувати та навчатися у нестандартній форматі в такий складний час. 

        Дякуємо ЗСУ за можливість провести похід у безпеці. 










Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.