Дуліби:

четвер, 17 жовтня 2024 р.

Ура! У нашому класі є чемпіон!

 «Ура! У нашому класі є чемпіон!» - новина, що згуртувала 13 жовтня біля екранів гаджетів усіх учнів 7-Б. Сотні вподобайок посипались під дописом про перемогу Дмитра Сікана, учня Дулібського ліцею імені Маркіяна Шашкевича, у Міжнародному чемпіонаті з карате.

   Що ми відчули тоді? Спектр усіх позитивних емоцій: безумовну радість (ніби кожен з нас стоїть на п’єдесталі разом з переможцем), приємний подив і, безперечно, гордість за нашого однокласника.

  Чи знаємо скільки праці, наполегливості та нервів стоїть за цією перемогою? Ні. Наш чемпіон не любить хизуватися, а на кожне привітання скромно відповідає: « Дякую».  Та усім відомо, за що тільки наш Дмитро не береться, усе виходить чудово. І мова не лише про спорт. Добре навчається, вправно рибалить, а головне – уміє бути справжнім другом.

Поряд з такими однокласниками прагнемо бути кращими!

Докладемо усіх зусиль, щоб стати кращими!

Попереду ще багато цілей, які треба досягти, багато вершин, які треба підкорити!








День хліба

     Хліб один із найпопулярніших продуктів у світі, без якого не обходиться жодний день нашого життя. Тому не дивно, що у нього є і своє свято – Всесвітній день хліба, що відзначається щорічно 16 жовтня.

    Учні 2 та 3 класів побували на пекарні с.Грабовець.

    Багато цікавого побачили діти там. Це і процес замішування хліба, і розрізання тіста та формування хлібин, випікання хліба та хлібобулочних виробів. Уважно розглядали автоматичне приладдя, яке  полегшує важку працю пекарів.

    Повертаючись назад, діти смакували смачним свіжим хлібом та запашними булочками.

    По дорозі  зупинилися біля храму і пригадали,про духовну їжу християнина, Святе Причастя. Також переглядали мультик "Дівчинка, що наступила на хліб."

    Сьогоднішній день вчергове нагадав, що:

"Хліб – це і маленьке зернятко, яке нагадує сповиту дитину.

Хліб – це і натруджені руки хлібороба, які стомлено падають на коліна.

Хліб – це запашна паляниця, яку виймає пекар.

Хліб – це святиня."

    Бережіть і шануйте хліб, бо хліб - усьому голова!



Дивовижний куточок

     Зоопарк! Дивовижний куточок тваринного світу!

    Сьогодні учнів початкових класів  Дулібського ліцею імені Маркіяна Шашкевича чекала неймовірна комплексна екскурсія у «Лімпопо.» Бо де, як не в зоопарку, можна побачити не лише тварин з інших континентів, а й навіть рідкісні вимираючі види фауни.

     Екскурсії - дуже важлива і, головне,цікава сторона шкільного життя дітей. На згадку про зоопарк наші вихованці купили чудові сувеніри, зробили безліч світлин.

     І кажемо « велике спасибі»усім причетним до організаціі відвідин зоопарку.




вівторок, 15 жовтня 2024 р.

Етно-музей "У дворі"

  Для учнів 6-А та 6-Б класів разом з вчителями Біганич О. І., Марчишин І. Ю., Тимчишин М. Я. розпочався з цікавої мандрівки до етно-музею "У дворі", який знаходяться у с. Підгородці. 

   Етно-музей культури та побуту у майстер-класах створений з метою популяризації бойківської культури та збереження пам'яток про побут наших дідів і прадідів.

   Екскурсія проходила пізнавально, цікаво й захопливо. Дітям провели майстер-клас з випікання хліба в печі на дровах. Кожен робив заміс тіста власноруч. Допоки хліб випікався, екскурсія продовжилася у музеї бойківської культури, який містить колекцію, що складає близько 4000 експонатів у робочому стані.  

   Приємним бонусом став обід з печі та ароматний карпатський чай. А сувенір - гарячий хліб з печі буде довго нагадувати учням про подорож у Карпати.

   Дякуємо ЗСУ, відділу освіти Грабовецько-Дулібівської ТГ, адміністрації навчального закладу за чудову поїздку.









четвер, 10 жовтня 2024 р.

Незвичайна «машина часу»

     Чи можна назвати музей машиною часу? Чому?

    Так, музей - це місце, де зберігають і вивчають памʼятки природи й культури.

    Сьогодні вихованці 4-А і 1 класів відвідали Стрийський краєзнавчий музей «Верховина» та музей Петра Обаля. Тут ми побачили багато цікавого: скелети вимерлих тварин, речі, якими користувалися люди в різні часи. Це й камʼяні знаряддя праці первісних людей, й козацька зброя, прикраси та одяг із минулих років і навіть іграшки.

    Надзвичайно цікаво розказала пані Ірина про складний життєвий шлях українського художника Петра Обаля. Діти розглянули експозиції картин та особистих речей відомого пейзажиста, портретиста та графіка.

    Батьки, учні та вчителі дякують відділу освіти Грабовецько-Дулібівськоі громади та керівництву школи за сприяння в організації  поїздки в місто Стрий.






середа, 9 жовтня 2024 р.

Подорож у минуле...

     9 жовтня учні 5 А, 5 Б, 9 Б класів разом із вчителями Срулевич А.Ю, Левків І.О та Брик Л.В  здійснили захоплюючу поїздку до фортеці Тустань — унікальної історико-архітектурної пам'ятки на заході України. Ця середньовічна фортеця, розташована на мальовничих скелях, подарувала учасникам екскурсії справжню подорож у минуле.

    Під час подорожі діти дізналися багато цікавих фактів про історію Тустані: як вона слугувала не лише оборонним об'єктом, але й важливим митним пунктом на торговому шляху з Європи до Азії. Учні змогли дослідити скельні виступи, де колись були дерев'яні укріплення, а також насолодитися краєвидами, що відкривалися з висоти.

    Особливо запам’ятались інтерактивні елементи екскурсії: можливість приміряти середньовічні обладунки, спробувати стріляти з лука та відчути себе справжніми захисниками фортеці. Поїздка до Тустані залишила незабутні враження, надихнула на нові знання про історію рідного краю та пробудила цікавість до подорожей.

    Цей день став не лише пізнавальним, а й чудовою нагодою згуртуватися та провести час у колі друзів на лоні природи.







середа, 2 жовтня 2024 р.

Волонтерство в дії

   У нашому ліцеї реалізовується проект національно - патріотичного спрямування, який є складовою роботи по формуванню компетентної особистості, громадянина України.

   У різноманітних благодійний акціях беруть участь ті, чиє серце вміє відчувати біль, хто живе за принципом: " Якщо не я, то хто?". Значну роль у популяризації волонтерської діяльності мають уроки громадянської освіти ( вчитель Біганич О. І.) та власний приклад вчителів - наставників.

У ліцеї діє волонтерський загін "Волонтерський рух", до якого входять учениці 10 - А класу, але добрі справи роблять всі учні та вчителі.

   Впродовж вересня місяця у ліцеї проходив збір макулатури. За кошти, отримані від її здачі закупили листівки - подяки для батьків - захисників з нашої громади.

   Юний волонтер завдяки соціальній діяльності, набуває практичні життєві орієнтири та досвід.






вівторок, 1 жовтня 2024 р.

Спортивні ігри школярів у громаді

     Сьогодні Дулібський ліцей гостинно приймав змагання Грабовецько-Дулібівськоі ТГ. Школи-учасники та вчителі фізичної культури взяли активну участь у таких видах  спорту, як: шахи, шашки, баскетбол 3/3, настільний теніс, армспорт та гиря. 

    Переможці були нагороджені грамотами та   активно готуються до наступних етапів змагань, щоб гідно представити нашу громаду. Дякуємо захисникам України в цей святковий день за можливість дітям насолоджуватися шкільним життям.




















Казкова пригода в автомобільному містечку

     Коли дітям цікаво у школі? Тоді, коли заняття проводяться  у нестандартному форматі. Коли поряд з ними вчаться їхні батьки! 

   30 вересня у Дулібському ліцеї імені Маркіяна Шашкевича відбувся захист короткотривалого проєкту на тему: «Казкова пригода в автомобільному містечку» під керівництвом Самко О. З. та Нагорняк О. І.

     Захоплюючими були рольові ігри «Школи пішохідних наук», консультації для батьків «Велосипед - друг вашої дитини». А ще лялькова вистава «Загадка від звірятка».

    Спільними зусиллями прагнемо вдосконалити навчальний процес і зробити його ще ефективнішим для учнів.






Благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ

   






     
До Дня захисників та захисниць України у нашому ліцеї відбувся благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ. Ідея ярмарку належить учнівському самоврядуванню, до якого входять представники із різних класів, а значить: це ідея дуже багатьох учнів.

   Вироби виготовлені власноруч, тістечка, печиво, вафлі, піца, сік - чого тільки не було на столах! Домашню випічку охоче розкуповували не лише діти, а й вчителі. 

   За 2 дні зібрано 27 539,50 грн. Всі кошти будуть спрямовані до волонтерських штабів, які допомагають нашим захисникам.

   Дякуємо за активність та підтримку усім батькам, які із задоволенням та натхненням долучилися до благодійного ярмарку.

   Робимо все, що можемо разом, для нашої перемоги.

   Дякуємо ЗСУ!!!